Prywatne
Stan: Używane
Opis
użyty dosłownie raz
Kwasomierz umożliwia dokładne sprawdzenie stanu gleby jasno określając jej stan. Jest to przydatne gdy zależy nam na owocnej uprawie roślin, a także warzyw. Rośliny należy podlewać tylko wtedy, gdy wskazania miernika są niższe od zalecanych.
Wiedza na temat podłoża ułatwia planowanie, a następnie utrzymanie odpowiednich warunków dla danej uprawy. Jesteśmy w stanie działać świadomie i uzyskać zadowalające plony.
Kwasomierz posiada podświetlany wyświetlacz na którym znajdują się czytelne pomiary – w porównaniu do tradycyjnych urządzeń na których wynik odczytujemy w skali. Produkt umożliwia odczyt temperatury w stopniach Celsjusza oraz Fahrenheita – by wybrać daną skalę wystarczy użyć przełącznika znajdującego się po prawej stronie. Kompaktowa konstrukcja pozwoli na przenoszenie urządzenia – można go stosować zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Po upływie 90 sekund podświetlenie automatycznie się wyłącza, znacznie wpływa to na żywotność baterii. Możemy go również wyłączyć ręcznie przytrzymując prawy przycisk OFF.
Po każdym pomiarze urządzenie należy przetrzeć ściereczką.
Pomiar wilgotności
umieść miernik w ziemi, włóż go na wysokość 5-10cm – rób to delikatnie, by nie uszkodzić korzeni roślin oraz miernika – czujnik znajduje się na końcach szpikulców.
Odczyt uzyskujemy natychmiast. DRY + oznacza bardzo suchą glebę, a WET + bardzo mokrą.
SKALA DRY + / WET +
DRY +
DRY
NOR
WET
WET +
Pomiar pH
Najlepiej przygotować próbkę gleby, aby badanie było miarodajne należy pobrać ją z kilku miejsc. Na każde 100 m² działki należy pobrać minimum 3-4 próbki gleby, z głębokości około 20cm. Możemy ją przygotować w słoiczku. Zaleca się całkowite usunięcie korzeni, kamieni itp. Następnie należy wlać niewielką ilość wody, by ziemia była wilgotna. Wsuwamy delikatnie sondy i czekamy na pomiar.
Odczyt będzie wiarygodny po minucie.
SKALA 3,5-8
3,5-6 kwaśna
7 neutralna
7-8 zasadowa
W zależności od odczytu może być konieczne zakwaszenie gleby – obniżenie pH lub odkwaszenie – podniesienie pH, tak by spełniały wymogi roślin.
W celu podwyższenia pH należy zastosować nawozy wapniowe, które dostarczą roślinom wapnia regulując odczyn podłoża. By obniżyć pH należy zakwasić glebę stosują np. nawóz zakwaszający.
Przykładowe drzewa i krzewy preferujące dany odczyt
4,5 BARDZO KWAŚNY – borówka amerykańska, żurawina
4,6-5,5 KWAŚNY – malina, agrest, azalia, rododendron, hortensja
5,6-6,5 LEKKO KWAŚNY – jabłoń, grusza, porzeczka, róża, magnolia
6,6-7,2 OBOJĘTNY – czereśnia, wiśnia, śliwa, morela, brzoskwinia
Przykładowe pH gleby dla warzyw!
bób 6,2-7.0
brokuł 5,5-6,8
cebula 5,8-6,5
fasola 6,0-7,0
kapusta biała 6,2-7,7
kapusta pekińska 6,2-7,0
kapusta włoska 6,2-7,0
koperek 5,5-6,5
marchewka 6,0-6,5
ogórek 6,5-7,0
pietruszka 5,6-6,5
pomidor 5,5-6,5
rzodkiewka 6,0-7,0
ziemniak 5,0-6,0
Nasłonecznienie
Skieruj czujnik światła w kierunku źródła, a na skali ukaże się stopień natężenia oświetlenia.
SKALA LOW- / HGH +
LOW -
LOW
LOW+
NOR -
NOR +
HGH -
HGH
HGH +
Temperatura gleby
Włóż sondę do gleby, w innym przypadku zostanie pokazana temperatura otoczenia
Jeśli wyświetli się ''Lo'' lub ''HH'' oznacza to wyjście poza zakres pomiarowy
-9 / + 50
Już od pierwszego etapu rozwoju roślin bardzo ważna jest temperatura gleby, ponieważ pęcznienie, kiełkowanie, wschody pozostają w ścisłej zależności od jej wartości. Zbyt niska przedłuża okres kiełkowania i wschodów, przy jej długim oddziaływaniu wschody są przerzedzone i nierównomierne, a w skrajnych sytuacjach nasiona nie wschodzą i giną.
Przykłady temperatur!
sałata – 4-27°C 3-5 dni
szpinak – 7-24°C 5-7 dni
marchew, kalafior – 7-30°C 5-8 dni
kapusta – 7-35°C 4-6 dni
burak – 10-30°C 4-6 dni
koper - 15-21°C 5-10 dni
fasola, pomidor – 16-30°C 5-8 dni
kukurydza – 16-32°C 10-12 dni
ogórek – 16-35°C 3-6 dni
papryka – 18-35°C 8-10 dni
mięta – 20-24°C 10-15 dni
bazylia – 21-24°C 3-5 dni
dynia – 21-32°C 4-6 dni
TESTER MIERNIK OGRODNICZY PH GLEBY ZIEM KWASOMIERZ Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 0.18 kg
1. WŁĄCZNIK / ZMIANA STOPNI + WYŁĄCZNIK
aby wyłączyć należy przytrzymać kilka sekund
2. ERGONOMICZNA OBUDOWA
3. CZUJNIK ODCZYTU WRAZ Z ZAŚLEPKĄ
4. PODŚWIETLANY WYŚWIETLACZ
5. PRZEŁĄCZNIK pH / STOPNIE
TESTER MIERNIK OGRODNICZY PH GLEBY ZIEM KWASOMIERZ Kod producenta OG-KW8691
Specyfikacja:
zastosowanie: wewnątrz / na zewnątrz
zasilanie: bateria 9V (brak w zestawie)
skala pomiaru wilgotności: DRY+ / WET +
skala pomiaru pH: 3,5-8
skala pomiaru nasłonecznienia: LOW- / HGH +
skala pomiaru temperatury gleby: -9 / +50
wymiary (dł/szer/wys): 3,5/6/33cm
waga: 70g
waga z opakowaniem: 180g
Kwasomierz umożliwia dokładne sprawdzenie stanu gleby jasno określając jej stan. Jest to przydatne gdy zależy nam na owocnej uprawie roślin, a także warzyw. Rośliny należy podlewać tylko wtedy, gdy wskazania miernika są niższe od zalecanych.
Wiedza na temat podłoża ułatwia planowanie, a następnie utrzymanie odpowiednich warunków dla danej uprawy. Jesteśmy w stanie działać świadomie i uzyskać zadowalające plony.
Kwasomierz posiada podświetlany wyświetlacz na którym znajdują się czytelne pomiary – w porównaniu do tradycyjnych urządzeń na których wynik odczytujemy w skali. Produkt umożliwia odczyt temperatury w stopniach Celsjusza oraz Fahrenheita – by wybrać daną skalę wystarczy użyć przełącznika znajdującego się po prawej stronie. Kompaktowa konstrukcja pozwoli na przenoszenie urządzenia – można go stosować zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Po upływie 90 sekund podświetlenie automatycznie się wyłącza, znacznie wpływa to na żywotność baterii. Możemy go również wyłączyć ręcznie przytrzymując prawy przycisk OFF.
Po każdym pomiarze urządzenie należy przetrzeć ściereczką.
Pomiar wilgotności
umieść miernik w ziemi, włóż go na wysokość 5-10cm – rób to delikatnie, by nie uszkodzić korzeni roślin oraz miernika – czujnik znajduje się na końcach szpikulców.
Odczyt uzyskujemy natychmiast. DRY + oznacza bardzo suchą glebę, a WET + bardzo mokrą.
SKALA DRY + / WET +
DRY +
DRY
NOR
WET
WET +
Pomiar pH
Najlepiej przygotować próbkę gleby, aby badanie było miarodajne należy pobrać ją z kilku miejsc. Na każde 100 m² działki należy pobrać minimum 3-4 próbki gleby, z głębokości około 20cm. Możemy ją przygotować w słoiczku. Zaleca się całkowite usunięcie korzeni, kamieni itp. Następnie należy wlać niewielką ilość wody, by ziemia była wilgotna. Wsuwamy delikatnie sondy i czekamy na pomiar.
Odczyt będzie wiarygodny po minucie.
SKALA 3,5-8
3,5-6 kwaśna
7 neutralna
7-8 zasadowa
W zależności od odczytu może być konieczne zakwaszenie gleby – obniżenie pH lub odkwaszenie – podniesienie pH, tak by spełniały wymogi roślin.
W celu podwyższenia pH należy zastosować nawozy wapniowe, które dostarczą roślinom wapnia regulując odczyn podłoża. By obniżyć pH należy zakwasić glebę stosują np. nawóz zakwaszający.
Przykładowe drzewa i krzewy preferujące dany odczyt
4,5 BARDZO KWAŚNY – borówka amerykańska, żurawina
4,6-5,5 KWAŚNY – malina, agrest, azalia, rododendron, hortensja
5,6-6,5 LEKKO KWAŚNY – jabłoń, grusza, porzeczka, róża, magnolia
6,6-7,2 OBOJĘTNY – czereśnia, wiśnia, śliwa, morela, brzoskwinia
Przykładowe pH gleby dla warzyw!
bób 6,2-7.0
brokuł 5,5-6,8
cebula 5,8-6,5
fasola 6,0-7,0
kapusta biała 6,2-7,7
kapusta pekińska 6,2-7,0
kapusta włoska 6,2-7,0
koperek 5,5-6,5
marchewka 6,0-6,5
ogórek 6,5-7,0
pietruszka 5,6-6,5
pomidor 5,5-6,5
rzodkiewka 6,0-7,0
ziemniak 5,0-6,0
Nasłonecznienie
Skieruj czujnik światła w kierunku źródła, a na skali ukaże się stopień natężenia oświetlenia.
SKALA LOW- / HGH +
LOW -
LOW
LOW+
NOR -
NOR +
HGH -
HGH
HGH +
Temperatura gleby
Włóż sondę do gleby, w innym przypadku zostanie pokazana temperatura otoczenia
Jeśli wyświetli się ''Lo'' lub ''HH'' oznacza to wyjście poza zakres pomiarowy
-9 / + 50
Już od pierwszego etapu rozwoju roślin bardzo ważna jest temperatura gleby, ponieważ pęcznienie, kiełkowanie, wschody pozostają w ścisłej zależności od jej wartości. Zbyt niska przedłuża okres kiełkowania i wschodów, przy jej długim oddziaływaniu wschody są przerzedzone i nierównomierne, a w skrajnych sytuacjach nasiona nie wschodzą i giną.
Przykłady temperatur!
sałata – 4-27°C 3-5 dni
szpinak – 7-24°C 5-7 dni
marchew, kalafior – 7-30°C 5-8 dni
kapusta – 7-35°C 4-6 dni
burak – 10-30°C 4-6 dni
koper - 15-21°C 5-10 dni
fasola, pomidor – 16-30°C 5-8 dni
kukurydza – 16-32°C 10-12 dni
ogórek – 16-35°C 3-6 dni
papryka – 18-35°C 8-10 dni
mięta – 20-24°C 10-15 dni
bazylia – 21-24°C 3-5 dni
dynia – 21-32°C 4-6 dni
TESTER MIERNIK OGRODNICZY PH GLEBY ZIEM KWASOMIERZ Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 0.18 kg
1. WŁĄCZNIK / ZMIANA STOPNI + WYŁĄCZNIK
aby wyłączyć należy przytrzymać kilka sekund
2. ERGONOMICZNA OBUDOWA
3. CZUJNIK ODCZYTU WRAZ Z ZAŚLEPKĄ
4. PODŚWIETLANY WYŚWIETLACZ
5. PRZEŁĄCZNIK pH / STOPNIE
TESTER MIERNIK OGRODNICZY PH GLEBY ZIEM KWASOMIERZ Kod producenta OG-KW8691
Specyfikacja:
zastosowanie: wewnątrz / na zewnątrz
zasilanie: bateria 9V (brak w zestawie)
skala pomiaru wilgotności: DRY+ / WET +
skala pomiaru pH: 3,5-8
skala pomiaru nasłonecznienia: LOW- / HGH +
skala pomiaru temperatury gleby: -9 / +50
wymiary (dł/szer/wys): 3,5/6/33cm
waga: 70g
waga z opakowaniem: 180g
ID: 914990797
xxx xxx xxx
Dodane 28 kwietnia 2024
tester miernik ogrodniczy PH GLEBY ZIEM KWASOMIERZ
Tylko przedmiot
50 zł
do negocjacji
Cena z Przesyłką OLX
Użytkownik
Lokalizacja