Prywatne
Stan: Nowe
Opis
Terapeutyczny chleb św. Hildegardy.
Chleb orkiszowo-żytni.
Chleb orkiszowo-żytni: ekologiczna mąka orkiszowa (stara dmiana), ekologiczna mąka żytnia razowa, zakwas żytni na żywej wodzie, sól kłodawska, kozieradka świeżo mielona, ostropest plamisty świeżo mielony, bertram, galgant, oliwa extra vergine, opcjonalnie nasiona: słonecznika, dyni, siemienia lnianego oraz kminku.
Galgant (łac. Alpinia officinarum) w medycynie św. Hildegardy figuruje głównie jako przyprawa „nasercowa” pomagająca w bólach, osłabieniu i skurczach serca oraz zaburzeniach krążenia.
„Kto odczuwa dolegliwości sercowe i z tego powodu mdleje, ten powinien natychmiast zjeść galgant, a poczuje się lepiej”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Korzeń bertramu (łac. Radix- Anacyclus pyrethrum)
Św. Hildegarda polecała go jako przyprawę na dolegliwości żołądkowo-jelitowe ułatwiającą trawienie i przyswajanie składników odżywczych, również w niestrawności. Regularne spożywanie bertramu wspomaga system nerwowy, wzmocnia pogodę ducha i poprawia nastrój. Jest przydatny podczas przeziębień, wzmacnia układ odpornościowy, usuwa zaflegmienie, wspomaga wydzielanie śliny.
Chleb piekę wyłącznie w szklanej/ceramicznej formie, ponieważ długo wyrasta, a zakwas ma odczyn kwaśny. Używanie metalowej brytfanny jest popularne, niestety szkodliwe. Metale ciężkie przenikają do chleba.
Waga chleba ok. 800g - 20 zł
Dodatki do chleba wg uznania: nasiona słonecznika, pestki dyni, kminek, siemie lniane, czarnuszka- 2zł
Chleb piekę na zamówienie po wcześniejszym kontakcie telefonicznym lub za pośrednictwem olx
Odbiór osobisty w Krakowie, ul. Sądowa
Wysyłka tylko inPost od pon do środy
Zapraszam!
Chleb orkiszowo-żytni.
Chleb orkiszowo-żytni: ekologiczna mąka orkiszowa (stara dmiana), ekologiczna mąka żytnia razowa, zakwas żytni na żywej wodzie, sól kłodawska, kozieradka świeżo mielona, ostropest plamisty świeżo mielony, bertram, galgant, oliwa extra vergine, opcjonalnie nasiona: słonecznika, dyni, siemienia lnianego oraz kminku.
Galgant (łac. Alpinia officinarum) w medycynie św. Hildegardy figuruje głównie jako przyprawa „nasercowa” pomagająca w bólach, osłabieniu i skurczach serca oraz zaburzeniach krążenia.
„Kto odczuwa dolegliwości sercowe i z tego powodu mdleje, ten powinien natychmiast zjeść galgant, a poczuje się lepiej”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Korzeń bertramu (łac. Radix- Anacyclus pyrethrum)
Św. Hildegarda polecała go jako przyprawę na dolegliwości żołądkowo-jelitowe ułatwiającą trawienie i przyswajanie składników odżywczych, również w niestrawności. Regularne spożywanie bertramu wspomaga system nerwowy, wzmocnia pogodę ducha i poprawia nastrój. Jest przydatny podczas przeziębień, wzmacnia układ odpornościowy, usuwa zaflegmienie, wspomaga wydzielanie śliny.
Chleb piekę wyłącznie w szklanej/ceramicznej formie, ponieważ długo wyrasta, a zakwas ma odczyn kwaśny. Używanie metalowej brytfanny jest popularne, niestety szkodliwe. Metale ciężkie przenikają do chleba.
Waga chleba ok. 800g - 20 zł
Dodatki do chleba wg uznania: nasiona słonecznika, pestki dyni, kminek, siemie lniane, czarnuszka- 2zł
Chleb piekę na zamówienie po wcześniejszym kontakcie telefonicznym lub za pośrednictwem olx
Odbiór osobisty w Krakowie, ul. Sądowa
Wysyłka tylko inPost od pon do środy
Zapraszam!
ID: 802446460
xxx xxx xxx
Dodane 09 maja 2024
Terapeutyczny chleb na zakwasie. Chleb św. Hildegardy orkiszowo- żytni
20 zł
Użytkownik
Lokalizacja