Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Wyposażenie wnętrz
  4. Przybory kuchenne
  5. Noże i nożyce kuchenne
  6. Noże i nożyce kuchenne - Mazowieckie
  7. Noże i nożyce kuchenne - Warszawa
  8. Noże i nożyce kuchenne - Praga-Północ
Tamahagane San Black Vg-5 Nóż Sujihiki żłobiony 24 cm
Tamahagane San Black Vg-5 Nóż Sujihiki żłobiony 24 cm
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

Tamahagane San Black Vg-5 Nóż Sujihiki żłobiony 24 cm


Specjalistyczny nóż o wydłużonym ostrzu, przeznaczony do porcjowania mięs. Wąska, cienka klinga pozwala ciąć np. pieczeń wołową, pieczony mostek jagnięcy czy pieczoną szynkę na równe, estetyczne porcje. Ostry czubek ułatwia oddzielanie mięsa od kości. Ponieważ nóż jest lekko elastyczny, dobrze się też sprawdza podczas precyzyjnego krojenia filetów z łososia oraz innych ryb.


Dane techniczne:


Ostrze - rdzeń Vg-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 61 Hrc +/- 1
Długość całkowita - 36,5 cm
Długość ostrza - 24,0 cm
Szerokość klingi - 3,7 cm
Grubość klingi - 2,0 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 172 g

Specyfikacja stali

Stal Vg-5 to jedna z wielu opracowanych przez Takefu Special Steel co. Ltd wszechstronna stal nierdzewna, stosowana nie tylko w nożach, ale również przy produkcji sztućców za sprawą wysokiej odporności na korozje. Ilość węgla nie jest w niej największa, ale duża ilość chromu oraz domieszka molibdenu i wanadu pozwala hartować ją na wysokie wartości 60-62 Hrc, pozostając przy tym odporną na wykruszenia.


Skład stali:


Węgiel: 0.70 - 0.80 % 
Chrom: 13.00 - 15.00 %
Molibden: 0.20 - 0.40 %
Wanad: 0.10 - 0.20 %
Nikiel: 0.00 - 0.25 %
Miedź: 0.00 - 0.25 %

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.


Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.


Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.


Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
ID: 837898208

Skontaktuj się

User avatar

HEBITO

Na OLX od czerwiec 2017

Jest teraz online!

xxx xxx xxx

Dodane 29 maja 2024

Tamahagane San Black Vg-5 Nóż Sujihiki żłobiony 24 cm

Tylko przedmiot

799 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge
Sklep HEBITO

Użytkownik

Lokalizacja

O firmie

Darmowa aplikacja na Twój telefon