Prywatne
Rok wydania: 1989
Okładka: Miękka
Stan: Używane
Gatunek: Pozostałe
Opis
Sprzedam książkę Lucyny Ćwierczakiewicz "365 obiadów". Wydana przez Wydawnictwa Filmowe i Artystyczne w 1989 roku. Tak naprawdę jest to przedruk wykonany techniką fotoofsetową przez Poznańskie Zakłady Graficzne z egzemplarza udostępnionego przez Bibliotekę Narodową w Warszawie. A było to wydanie już dwudzieste pierwsze, które ukazało się w 1911 roku.
Niniejsza pozycja to skarbnica tradycyjnych przepisów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829-1901), autorka książek kucharskich i poradników, sprzedawała książki z większym powodzeniem niż Sienkiewicz "Potop" czy Prus "Faraona". Nakłady przekraczały 100 tysięcy egzemplarzy, co na ówczesne czasy było liczbą gigantyczną. "365 obiadów" to najsłynniejsza książka Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Publikacja doskonała zarówno dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni opartej na naturalnych produktach, jak i dla miłośników barwnego języka autorki. Utrzymana jest w klimacie staroświeckiego domostwa, dzięki czemu przenosi nas do świata pełnego ciepła, zapachów, bogactwa zasobnych spiżarni i cynowych naczyń. Znajdziemy tu przepisy na cały rok od: ciast, nalewek i kompotów zaczynając, po konfitury, syropy, marynaty i sery. Książka zachowuje piękny styl dziewiętnastowiecznej polszczyzny, mając jednocześnie uwspółcześnioną pisownię.
Urodzona w 1829 r. w Warszawie, w kalwińskiej rodzinie von Bachmanów odebrała - jak to sama określiła - powierzchowne wychowanie. W odróżnieniu od starszego brata Karola, który jako przedstawiciel płci męskiej studiował na uniwersytecie prawo, ona pobierała nauki w domu. Uczyła się francuskiego, gry na fortepianie, ''śpiewu od Włoszki Francetti'' i malarstwa. Przygotowywano ją do roli kulturalnej żony stanowiącej ozdobę męża. Ta ''niby-edukacja'', jak to ujęła w jednym ze swoich tekstów, skończyła się w 15. roku życia. Wchodzenie w narzucone role nie leżało w niepokornej naturze Lucyny. Jej małżeństwo z obywatelem ziemskim Feliksem Staszewskim szybko się rozpadło. Już w wieku 23 lat poślubiła swego drugiego męża, inżyniera Stanisława Ćwierczakiewicza, o którym pisała, że był ''najzacniejszym, najrozumniejszym i najukochańszym z ludzi''.
Była nietuzinkową postacią Warszawy końca XIX w. Z powodu stylu bycia, nowoczesnych poglądów i odwagi w ich publicznym wyrażaniu była powszechnie znana, znajdując nawet miejsce w ówczesnej literaturze (Barbara Kossak, Włodzimierz Zagórski, w XX stuleciu Julian Tuwim). Jej talent kulinarny, a także literacki (przez wiele lat pisywała do pism: "Bluszcz" (popularne pismo dla kobiet) i "Kurier Warszawski" były powszechnie znane.
Książka ma 580 stron i wymiary 12,5x18,5 cm. Okładki są czyste i nie zniszczone. Naroża nie są pościerane. Wewnątrz także żadna kartka nie jest podarta, posklejana poplamiona, czy też uszkodzona w inny sposób. Mniej więcej w połowie grubości książka rozwarstwiła się, ale nadal jest jedną całością. Być może w tym miejscu była bardziej rozchylona i klej nie wytrzymał. Poza tym nie ma innych wad.
Zapraszam do zakupu.
Niniejsza pozycja to skarbnica tradycyjnych przepisów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829-1901), autorka książek kucharskich i poradników, sprzedawała książki z większym powodzeniem niż Sienkiewicz "Potop" czy Prus "Faraona". Nakłady przekraczały 100 tysięcy egzemplarzy, co na ówczesne czasy było liczbą gigantyczną. "365 obiadów" to najsłynniejsza książka Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Publikacja doskonała zarówno dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni opartej na naturalnych produktach, jak i dla miłośników barwnego języka autorki. Utrzymana jest w klimacie staroświeckiego domostwa, dzięki czemu przenosi nas do świata pełnego ciepła, zapachów, bogactwa zasobnych spiżarni i cynowych naczyń. Znajdziemy tu przepisy na cały rok od: ciast, nalewek i kompotów zaczynając, po konfitury, syropy, marynaty i sery. Książka zachowuje piękny styl dziewiętnastowiecznej polszczyzny, mając jednocześnie uwspółcześnioną pisownię.
Urodzona w 1829 r. w Warszawie, w kalwińskiej rodzinie von Bachmanów odebrała - jak to sama określiła - powierzchowne wychowanie. W odróżnieniu od starszego brata Karola, który jako przedstawiciel płci męskiej studiował na uniwersytecie prawo, ona pobierała nauki w domu. Uczyła się francuskiego, gry na fortepianie, ''śpiewu od Włoszki Francetti'' i malarstwa. Przygotowywano ją do roli kulturalnej żony stanowiącej ozdobę męża. Ta ''niby-edukacja'', jak to ujęła w jednym ze swoich tekstów, skończyła się w 15. roku życia. Wchodzenie w narzucone role nie leżało w niepokornej naturze Lucyny. Jej małżeństwo z obywatelem ziemskim Feliksem Staszewskim szybko się rozpadło. Już w wieku 23 lat poślubiła swego drugiego męża, inżyniera Stanisława Ćwierczakiewicza, o którym pisała, że był ''najzacniejszym, najrozumniejszym i najukochańszym z ludzi''.
Była nietuzinkową postacią Warszawy końca XIX w. Z powodu stylu bycia, nowoczesnych poglądów i odwagi w ich publicznym wyrażaniu była powszechnie znana, znajdując nawet miejsce w ówczesnej literaturze (Barbara Kossak, Włodzimierz Zagórski, w XX stuleciu Julian Tuwim). Jej talent kulinarny, a także literacki (przez wiele lat pisywała do pism: "Bluszcz" (popularne pismo dla kobiet) i "Kurier Warszawski" były powszechnie znane.
Książka ma 580 stron i wymiary 12,5x18,5 cm. Okładki są czyste i nie zniszczone. Naroża nie są pościerane. Wewnątrz także żadna kartka nie jest podarta, posklejana poplamiona, czy też uszkodzona w inny sposób. Mniej więcej w połowie grubości książka rozwarstwiła się, ale nadal jest jedną całością. Być może w tym miejscu była bardziej rozchylona i klej nie wytrzymał. Poza tym nie ma innych wad.
Zapraszam do zakupu.
ID: 891031117
Skontaktuj się
xxx xxx xxx
Dodane 15 maja 2024
Książka "365 obiadów" - Lucyna Ćwierczakiewicz
Tylko przedmiot
40 zł
Cena z Przesyłką OLX
Lokalizacja