Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Supermarket
  4. Słodycze, przekąski, desery
  5. Słodycze, przekąski, desery - Małopolskie
  6. Słodycze, przekąski, desery - Olkusz
Kakao Ceremonialne prawdziwe Wenezuela 250g Domago
Kakao Ceremonialne prawdziwe Wenezuela 250g Domago
Kakao Ceremonialne prawdziwe Wenezuela 250g Domago
PromujOdśwież
  • Prywatne

  • Stan: Nowe

Opis

Ilość kakao w opakowaniu: 250g
Ważność: Maj 2024 - Kakao odpowiednio przechowywane, w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnym opakowaniu można spożywać nawet kilkanaście lat po upływie daty ważności.
Cena regularna: 142,80 zł

Kakao Ceremonialne Domago Venezulea posiada intensywny smak mlecznej czekolady z nutami egzotycznych owoców. Ma bardzo niską kwasowość i delikatną nutę szlachetnej goryczy. Kakao jest gęste, pełne w smaku i tworzy stabilną piankę. To kakao powstaje w połowie z ziaren Trinitario i Criollo. Pochodzi z rejonów Rio Caribe - to pełen kolorów port we wschodniej Wenezueli, założony w XVIII wieku przez Hiszpanów.

-pierwotna, szlachetna odmiana Criollo

-pochodzi z rejonów Rio Caribe - to pełen kolorów port we wschodniej Wenezueli

-100% Pasta Kakao, słodki intensywny smak z nutą delikatnej goryczy

Podobno kakao Criollo było pierwszą odmianą jaką napotkali Hiszpanie i dlatego można spotkać tłumaczenie tego słowa jako: “rodzime”. Resztę nazwano Forastero, czyli obce. Trinitario to po prostu krzyżówka Criollo i Forastero (hybryda), którą wyhodowano na Trynidadzie. Odmiana ta jest delikatna w smaku.

100% prawdziwe, powstałe ze zmielonych ziaren kakaowca (theobroma cacao). Naturalna pasta (kakao pełnotłuste, miazga kakaowa) - wysuszone, łuskane, a następnie zmielone ziarna kakaowca, które przybierają postać twardego, aczkolwiek kruchego bloku bądź grudek.

Czym Kakao Ceremonialne różni się od tego dostępnego w sklepie?

Każdy z nas niejednokrotnie pił tradycyjne kakao – słodzone i gotowane na mleku lub gotowe proszki instant. Komercyjne kakao dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym to produkt mocno przetworzony, pozbawiony większości substancji odżywczych. Ze względu na dużą zawartość białego cukru oraz proces odtłuszczania jest w dużej mierze bezwartościowe.

Zwyczajna czekolada, nawet taka zawierająca 90% kakao, pochodzi z odmian hybrydowych. Co prawda dają one większe i pewniejsze plony, lecz posiadają niższą zawartość substancji odżywczych. Czekolady mleczne oraz mieszanki kakao instant zwierają krowie mleko, emulgatory oraz niską zawartość pasty kakaowej. Produkty odzwierzęce hamują działanie większości prozdrowotnych substancji zawartych w kakao. Przyjmując duże ilości wysoko przetworzonych produktów zawierających kakao, nie wpłyniemy pozytywnie na nasz organizm.

Dlaczego warto sięgnąć po Kakao Ceremonialne?

Kakao Ceremonialne posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które zostały docenione już w czasach starożytnych. Majowie nazywali kakao pokarmem bogów. Dzięki dużej zawartości tłuszczu kakao dobrze odżywia ciało, a zawarte w nim minerały (magnez, potas) i przeciwutleniacze utrzymują nasz organizm w zdrowiu i młodości ducha i ciała.

Praktykowane przez nich Ceremonie Kakao miały charakter zarówno zdrowotny, jak i mistyczny. Zawarty w składzie anandamid uspokaja, otwiera umysł i serce. Odpowiada za regulacje ośrodka sytości oraz przyczynia się do efektywniejszego metabolizmu tłuszczu i cukrów. Dodatkowo wspiera działanie trzustki oraz wątroby. Kakao pobudza wydzielanie endorfin oraz dopaminy, czyli substancji odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności.

Sprzyja koncentracji oraz poprawia pamięć. Zawiera także teobrominę, która pobudza układ krwionośny, usprawnia transport substancji odżywczych oraz relaksuje i odpręża. Reguluje agresje, zapobiega spadkom nastroju oraz redukuje poziom stresu. Jest bardzo dobrym i zdrowym zamiennikiem kawy, gdyż dodaje energii i pobudza do działania. Jest najbogatszym źródłem magnezu, który wypłukujemy z organizmu poprzez częste picie kawy.

Kakao jest w 100% naturalne, nieprzetworzone, nieodtłuszczone, koszerne, halal, bez cukru, bez dodatków, bez konserwantów, robione ręcznie. Nie zawiera glutenu, może być także spożywane przez wegan.

Właściwości Kakao Ceremonialnego

Prawdziwe kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata.

Kakao jest ważnym źródłem tryptofanu, który wpływa na powstawanie serotoniny oraz fenyloetyloaminy, która wspomaga syntezę dopaminy. Dodatkowo kakao zawiera szereg soli mineralnych takich pierwiastków jak: magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk, potas i selen oraz witaminy z grupy B, C i E.

Ponadto wysoka zawartość zdrowego tłuszczu kakaowego, teobrominy i anandamidu sprawia, że kakao jest naturalnym, łagodnym środkiem pobudzającym. Wszystko sprawia, że organiczne kakao jest naturalnym, potężnym środkiem antydepresyjnym, poprawiającym nastrój i dodającym sił.

Kakao Ceremonialne jest zaliczane do grupy superfood i uważane za jedno z najzdrowszych pożywień świata – zawiera pond 300 składników odżywczych.

Jaka ilość kakao?

10 – 25 gram – codzienna porcja, idealna na picie podczas dnia lub rano zamiast kawy.

25 – 35 gram – średnia porcja, doskonała gdy chcemy pomedytować, poćwiczyć jogę, popracować kreatywnie lub podczas spotkania z przyjaciółmi.

40 – 50 gram – porcja ceremonialna – ilość, którą zwykle podaje się podczas ceremonii picia kakao.

Jak przygotować Kakao Ceremonialne?

Około 10-25 gramów pokruszonego kakao mieszamy z wodą lub mlekiem roślinnym oraz przyprawami takimi jak: chili, wanilia, cynamon czy kardamon. Szczypta soli na wierzchu sprawi, że kakao będzie smakowało jak słony karmel. Idealnie komponuje się z mlekiem owsianym, migdałowym, kokosowym i ryżowym. Można także przygotowywać je pół na pół z wodą i mlekiem roślinnym. Wedle uznania dosładzamy miodem bądź innym zdrowym cukrem. Przyprawy i miód warto dodać na końcu procesu.

Poniżej 3 przykładowe sposoby przygotowania kakao. Każdy z nich da inny rezultat.

1. Miksujemy kakao z gorącą (ok. 90 stopni) wodą lub mlekiem za pomocą blendera. Przez około minutę. To najszybsza metoda przygotowania. Kakao przygotowane w ten sposób ma jedwabistą konsystencję i smak zbliżony do mlecznej czekolady.

2. Kakao rozpuszczamy w garnku z gorącą wodą o temperaturze 70-80 stopni. Pilnując, aby nie doprowadzić do zagotowania się mikstury. Zbyt wysoka temperatura wpłynie na właściwości i smak napoju. Kakao będzie bardziej gęste i intensywniejsze w smaku względem poprzedniej metody. Właśnie w ten sposób przygotowuje się kakao podczas ceremonii.

3. Wodę lub mleko gotujemy wraz z kakao około 5 minut. W ten sposób kakao będzie dużo lżejsze dla żołądka.
ID: 914286790

Skontaktuj się

User avatar
Facebook connected icon

Sylwia

Na OLX od luty 2016

Ostatnio online w dniu 08 maja 2024

xxx xxx xxx

Dodane 24 maja 2024

Kakao Ceremonialne prawdziwe Wenezuela 250g Domago

Tylko przedmiot

75 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon