Firmowe
Opis
Cechy charakterystyczne:
Tapajos Red head, jest pięknym i stosunkowo spokojnym gatunkiem, uważanym za rzadki klejnot w akwarystyce. Dodają do akwarium intensywne, czerwone zabarwienie i trochę klasy do każdego akwarium.
Podobnie jak inne gatunki Geophagus, Tapajos stale przesiewa piasek przez skrzela w poszukiwaniu pożywienia. Oprócz jasnych, pomarańczowo-czerwonych głów mają bazowy kolor od jasnobrązowego do szarego, z lekkimi, pionowymi 8 -10 paskami, złoty kolor do zieleni, opalizuje skalami barw na ich bokach.
Tapajosy mają opalizujące złoto-zielone do pomarańczowo-czerwonych znaczniki na przezroczystych płetwach. Mają także czarne plamy poniżej linii bocznej.
Tapajosy powinny być karmione różnorodnymi pokarmami, takimi jak żywe, mrożone lub liofilizowane: artemia, robaki, kryl, pokarmy płatkowane i miękkie, tonąc, granulaty.
Warunki hodowlane:
Tapajos wymaga akwarium około 300 litrów pojemności i powinno być zaopatrzone w drobne, piaskowe podłoże i wiele miejsc, gdzie można znaleźć schronienie (korzenie, skałki lub gęste rośliny). Tapajos będzie przesiewał i zagłębiał się w podłoże, wiec rośliny należy użyć takie które możemy przymocować na korzeniach lub kamieniach z gatunków Anubias, Microzorium, Bolbitis lub zaleca sie posadzić rośliny w doniczkach.
Preferują ciepłą, miękką, kwaśną i czystą wodę, a także obszary słabego oświetlenia, gdzie mogą spokojnie przesiewać podłoże w poszukiwaniu pożywienia. Ryby wolą mieszkać w grupach i są stosunkowo spokojnymi pielęgnicami, które można hodować w akwarium towarzyskim, ale są częściej hodowane w zbiornikach gatunkowych lub akwariach specyficznych dla danego biotopu.
Temperatura 24-29°C, GH: 5 – 12°, pH 5,5-6,5
Rozmnażanie:
Tapajosy opiekują się narybkiem a hodowla ich nie jest zbyt trudna. Tarło może być wywoływane przez karmienie ich dużą ilością żywych i mrożonych pokarmów o wysokiej zawartości białka, podnosząc temperaturę wody do 30 ° C i obniżając poziom pH torfem (może być dodawany jako materiał filtrujący).
Samica składa około 300 jaj na starannie wyczyszczonej, płaskiej powierzchni (korzeń, płaska skała, kamień, łupek lub duże liście roślin), następnie w ciągu 1-24 godzin pobiera ikrę do pyszczka Rodzice wykopują dołki w piasku, aby schronić wylęg w ciągu dnia i przenoszą je do pyska w nocy. Po 2-3 tygodniach młode zaczynają swobodne pływanie, ale rodzice nadal będą ich chronić w pyskach, dopóki rybki nie są zbyt duże, aby zmieścić się w pysku.
Narybek można karmić solowcem lub pokarmem drobno pokruszonym, a następnie stosować coraz większe pokarmy, gdy dojrzewają.
Tapajos Red head, jest pięknym i stosunkowo spokojnym gatunkiem, uważanym za rzadki klejnot w akwarystyce. Dodają do akwarium intensywne, czerwone zabarwienie i trochę klasy do każdego akwarium.
Podobnie jak inne gatunki Geophagus, Tapajos stale przesiewa piasek przez skrzela w poszukiwaniu pożywienia. Oprócz jasnych, pomarańczowo-czerwonych głów mają bazowy kolor od jasnobrązowego do szarego, z lekkimi, pionowymi 8 -10 paskami, złoty kolor do zieleni, opalizuje skalami barw na ich bokach.
Tapajosy mają opalizujące złoto-zielone do pomarańczowo-czerwonych znaczniki na przezroczystych płetwach. Mają także czarne plamy poniżej linii bocznej.
Tapajosy powinny być karmione różnorodnymi pokarmami, takimi jak żywe, mrożone lub liofilizowane: artemia, robaki, kryl, pokarmy płatkowane i miękkie, tonąc, granulaty.
Warunki hodowlane:
Tapajos wymaga akwarium około 300 litrów pojemności i powinno być zaopatrzone w drobne, piaskowe podłoże i wiele miejsc, gdzie można znaleźć schronienie (korzenie, skałki lub gęste rośliny). Tapajos będzie przesiewał i zagłębiał się w podłoże, wiec rośliny należy użyć takie które możemy przymocować na korzeniach lub kamieniach z gatunków Anubias, Microzorium, Bolbitis lub zaleca sie posadzić rośliny w doniczkach.
Preferują ciepłą, miękką, kwaśną i czystą wodę, a także obszary słabego oświetlenia, gdzie mogą spokojnie przesiewać podłoże w poszukiwaniu pożywienia. Ryby wolą mieszkać w grupach i są stosunkowo spokojnymi pielęgnicami, które można hodować w akwarium towarzyskim, ale są częściej hodowane w zbiornikach gatunkowych lub akwariach specyficznych dla danego biotopu.
Temperatura 24-29°C, GH: 5 – 12°, pH 5,5-6,5
Rozmnażanie:
Tapajosy opiekują się narybkiem a hodowla ich nie jest zbyt trudna. Tarło może być wywoływane przez karmienie ich dużą ilością żywych i mrożonych pokarmów o wysokiej zawartości białka, podnosząc temperaturę wody do 30 ° C i obniżając poziom pH torfem (może być dodawany jako materiał filtrujący).
Samica składa około 300 jaj na starannie wyczyszczonej, płaskiej powierzchni (korzeń, płaska skała, kamień, łupek lub duże liście roślin), następnie w ciągu 1-24 godzin pobiera ikrę do pyszczka Rodzice wykopują dołki w piasku, aby schronić wylęg w ciągu dnia i przenoszą je do pyska w nocy. Po 2-3 tygodniach młode zaczynają swobodne pływanie, ale rodzice nadal będą ich chronić w pyskach, dopóki rybki nie są zbyt duże, aby zmieścić się w pysku.
Narybek można karmić solowcem lub pokarmem drobno pokruszonym, a następnie stosować coraz większe pokarmy, gdy dojrzewają.
ID: 881269261
xxx xxx xxx