Prywatne
Stan: Używane
Opis
Oryginalne naczynie do przygotowywania Café Brûlot zaprojektowany ca 1910 przez Joseph Heinrich.
Najlepszy opis tego podgrzewacza znalazłem na stronie poświęconej tej kawie i temu naczyniu: „płonąca impreza kawowo-likierowa przygotowana na stole. Zawiera płomienie, spiralną skórkę pomarańczową i jest przygotowana w tym oryginalnym naczyniu, z którego demon Fausta, Mefistofeles, ma dobry widok na Twój stół…”
Poniżej przepis na kawę Brûlot opracowany w Nowym Orleanie w restauracji Antoine’s gdzie ta kawa miała swój początek jeszcze w XIX wieku.
Café Brulot Diabolique – porcja dla 6 osób
2 laski cynamonu
8 całych goździków
Skórka z jednej pomarańczy
1 ½ łyżki cukru
3 uncje brandy - ok 90 ml.
3 filiżanki mocnej, gorącej czarnej kawy.
- Do miski włóż cynamon, goździki, skórkę z pomatańczy, cukier i brandy. Umieść miskę na podgrzewaczu. Wlej do dolnego talerza kieliszek spirytusu lub jeszcze lepiej wysokoprocentowego 75% aromatycznego alkoholu i podpal pod miską. Podgrzewaj na otwartym ogniu. Gdy brandy będzie gorąca, ale nie wrząca, podpal mieszaninę zapałką. Za pomocą chochli mieszaj płyn przez około 1 minutę. Następnie wlej gorącą kawę do płonącej brandy i rozlej ją do filiżanek -
Jest wiele przepisów na tą wspaniałą kawę. Niektóre źródła podają także, ze jednym z dodatkowych składników jest likier pomarańczowy, skórka cytryny itd. Jednak wszystkie te przepisy wymagają tego naczynia aby kawa wyszła perfekcyjnie i roztoczyła aromat Nowoorleańskiego Mardi Gras.
Ten przepiękny bemar jest doskonały w każdym calu. Miseczka jest także wykonana z bardzo grubej miedzi i pokryta stalą. Dzięki temu jest bardzo ciężka i pewnie leży na podgrzewaczu bez obaw o wywrócenie w czasie przygotowywania płonącego napoju.
Ponieważ główny element konstrukcyjny jest wykonany z jeszcze grubszego kawałka miedzi (ok 4 mm), całość jest naprawdę ciężka i waży około 2 - 3 kg.
Bemar robi niesamowite wrażenie. Kiedy jest nieużywany może być wykorzystywany, jak na zdjęciu, jako bardzo atrakcyjny świecznik i być ozdobą stołu lub mieszkania.
Bemar, jak na zdjęciach, jest w bardzo ładnym stanie.
Pojemność miseczki - robocza - to 1 litr. Czyli dość dużo.
Fantastyczny wykonany z bardzo grubej miedzi zestaw może być także wykorzystany do fondue lub innych potraw podawanych na gorąco. Wtedy podgrzewacz żelowy sprawdzi się najlepiej - to alternatywna propozycja wykorzystania tego naczynia.
Wymiary:
Średnica 21 cm
Wysokość wraz z miseczką ok 16 cm
Średnica miseczki ok 21 cm
Pojemność robocza miseczki 1 litr - napełnienie do około 2 cm poniżej rantu miski
Zapraszam
Uwagi: płonące zdjęcie Kawy Brulot pochodzi ze strony internetowej poświęconej tej kawie
Najlepszy opis tego podgrzewacza znalazłem na stronie poświęconej tej kawie i temu naczyniu: „płonąca impreza kawowo-likierowa przygotowana na stole. Zawiera płomienie, spiralną skórkę pomarańczową i jest przygotowana w tym oryginalnym naczyniu, z którego demon Fausta, Mefistofeles, ma dobry widok na Twój stół…”
Poniżej przepis na kawę Brûlot opracowany w Nowym Orleanie w restauracji Antoine’s gdzie ta kawa miała swój początek jeszcze w XIX wieku.
Café Brulot Diabolique – porcja dla 6 osób
2 laski cynamonu
8 całych goździków
Skórka z jednej pomarańczy
1 ½ łyżki cukru
3 uncje brandy - ok 90 ml.
3 filiżanki mocnej, gorącej czarnej kawy.
- Do miski włóż cynamon, goździki, skórkę z pomatańczy, cukier i brandy. Umieść miskę na podgrzewaczu. Wlej do dolnego talerza kieliszek spirytusu lub jeszcze lepiej wysokoprocentowego 75% aromatycznego alkoholu i podpal pod miską. Podgrzewaj na otwartym ogniu. Gdy brandy będzie gorąca, ale nie wrząca, podpal mieszaninę zapałką. Za pomocą chochli mieszaj płyn przez około 1 minutę. Następnie wlej gorącą kawę do płonącej brandy i rozlej ją do filiżanek -
Jest wiele przepisów na tą wspaniałą kawę. Niektóre źródła podają także, ze jednym z dodatkowych składników jest likier pomarańczowy, skórka cytryny itd. Jednak wszystkie te przepisy wymagają tego naczynia aby kawa wyszła perfekcyjnie i roztoczyła aromat Nowoorleańskiego Mardi Gras.
Ten przepiękny bemar jest doskonały w każdym calu. Miseczka jest także wykonana z bardzo grubej miedzi i pokryta stalą. Dzięki temu jest bardzo ciężka i pewnie leży na podgrzewaczu bez obaw o wywrócenie w czasie przygotowywania płonącego napoju.
Ponieważ główny element konstrukcyjny jest wykonany z jeszcze grubszego kawałka miedzi (ok 4 mm), całość jest naprawdę ciężka i waży około 2 - 3 kg.
Bemar robi niesamowite wrażenie. Kiedy jest nieużywany może być wykorzystywany, jak na zdjęciu, jako bardzo atrakcyjny świecznik i być ozdobą stołu lub mieszkania.
Bemar, jak na zdjęciach, jest w bardzo ładnym stanie.
Pojemność miseczki - robocza - to 1 litr. Czyli dość dużo.
Fantastyczny wykonany z bardzo grubej miedzi zestaw może być także wykorzystany do fondue lub innych potraw podawanych na gorąco. Wtedy podgrzewacz żelowy sprawdzi się najlepiej - to alternatywna propozycja wykorzystania tego naczynia.
Wymiary:
Średnica 21 cm
Wysokość wraz z miseczką ok 16 cm
Średnica miseczki ok 21 cm
Pojemność robocza miseczki 1 litr - napełnienie do około 2 cm poniżej rantu miski
Zapraszam
Uwagi: płonące zdjęcie Kawy Brulot pochodzi ze strony internetowej poświęconej tej kawie
ID: 903619554
xxx xxx xxx
Dodane 14 maja 2024
Café Brûlot. Kawa Brulot. Podgrzewacz naczynie do kawy brulot, Bemar
Tylko przedmiot
3 200 zł
Cena z Przesyłką OLX
Użytkownik
Lokalizacja