Prywatne
Stan: Nowe
Opis
Czym są kryształy japońskie?
No dobra, więc co to jest, te całe kryształy japońskie i skąd się wzięły w polskich gospodarstwach domowych? Niestety, szczególne pochodzenie kryształów japońskich nie jest znane. Wiadomo jedynie, że występują w Meksyku w niektórych gatunkach kaktusów.
W Polsce mania na hodowlę kryształów japońskich zaczęła panować ponad 3-4 dekady temu. Wtedy to nasze babcie z wypiekami na twarzy pomnażały kryształy japońskie w domowych kuchniach, które stawały ich się mini-laboratoriami. Eksperymentalnie hodowane kryształy japońskie były chętnie przekazywane sąsiadom i znajomym jako gadżet o niezwykłych właściwościach kosmetycznych i probiotycznych. I to właśnie dla owianego dobrą sławą kefiru wodnego hoduje się kryształki japońskie.
Brak pielęgnacji kryształów japońskich skutkuje ich zgniciem i w rezultacie można je wyrzucić do kosza.
Kryształy japońskie umieścić w plastikowym durszlaku. Użyj sitka z drobnymi otworami! Sitko do odcedzania makaronu z dużymi dziurkami niestety nie spełni swojej roli – kryształy japońskie po prostu przez nie przelecą!
Następnie należy przepłukać starter kryształów japońskich je pod strumieniem zimnej wody.
Umieść kryształy w plastikowym/szklanym, litrowym słoiku. Pamiętaj, by słoik był czysty i wyparzony przed pierwszym użyciem!
Zalej kryształy niewielką ilością letniej wody. Uważaj, by nie była za gorąca ani tym bardziej wrząca- kryształy japońskie nie lubią się z gorącą wodą!
Dodaj ok. 4 łyżek cukru, rozmieszaj do rozpuszczenia się cukru. Generalnie cukru w przypadku owocnej hodowli kryształów japońskich nie należy żałować!
Dopełnij roztwór zimną wodą do 1 litra (to w sumie da 4 szklanki wody).
Do wody dorzuć ok. 6 rodzynek (lub 2 suszone morele lub figi). Chodzi o to, by kryształy japońskie posiadały stały dostęp do cukru, który stanowi ich pożywkę. Po „zjedzeniu” przez kryształy sypkiego cukru, kryształy japońskie „zajmą się” cukrem dostępnym w owocach.
Słoik przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką. Nie pomijaj tego etapu! W przeciwnym wypadku hodowla kryształów japońskich stanie się stołówką dla muszek owocówek, much i innego robactwa!
Odstaw słoik w bezpieczne, ciepłe miejsce na 24-48 h. Nie stawiaj słoika na parapecie ani w pełnym słońcu!
Po tym czasie odcedź kryształki na plastikowym durszlaku. Nadmiar kryształów japońskich możesz wykorzystać do domowej roboty kosmetyków!
Powtórzyć wszystkie kroki cyklu (zalać wodą, dodać cukier itd.).
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KEFIRU WODNEGO z kryształków alg japońskich
Działa probiotycznie
Działa przeciwzapalne
Przyspiesza perystaltykę jelit
Pomaga przy zakażeniach przewodu pokarmowego oraz leczą zaburzenia przewodu pokarmowego (biegunki, zaparcia, zgaga, wzdęcia) dzięki przywróceniu naturalnej mikroflory jelitowej
Przyspiesza trawienie białek mleka, łagodzą objawy nietolerancji laktozy
Zwiększa wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i innych pierwiastków
Pobudza wydzielanie soków żołądkowych
Działa zbawiennie na problemy trądzikowe
Zapobiega i leczy alergie
Korzystnie wpływają na szkliwo, zapobiegają próchnicy
Stanowi bogactwo witamin – dostarczają witaminy PP, kwasu foliowego, witaminy H i witaminy B6
Wpływa na obniżenie produkcji fibrynogenu – białka, którego nadmiar we krwi przyczynia się do powstawania zakrzepów, powodujących np. zawał serca
Zmniejsza negatywne skutki: zażywania leków, zanieczyszczenia środowiska, stresu oraz palenia tytoniu
Zmniejsza ilość szkodliwych toksyn produkowanych przez drobnoustroje jelitowe
Zapobiega rozwojowi raka jelita grubego
+ można je stosować w kosmetyce:
kefir wodny: jako tonik, do przemywania rąk, twarzy
No dobra, więc co to jest, te całe kryształy japońskie i skąd się wzięły w polskich gospodarstwach domowych? Niestety, szczególne pochodzenie kryształów japońskich nie jest znane. Wiadomo jedynie, że występują w Meksyku w niektórych gatunkach kaktusów.
W Polsce mania na hodowlę kryształów japońskich zaczęła panować ponad 3-4 dekady temu. Wtedy to nasze babcie z wypiekami na twarzy pomnażały kryształy japońskie w domowych kuchniach, które stawały ich się mini-laboratoriami. Eksperymentalnie hodowane kryształy japońskie były chętnie przekazywane sąsiadom i znajomym jako gadżet o niezwykłych właściwościach kosmetycznych i probiotycznych. I to właśnie dla owianego dobrą sławą kefiru wodnego hoduje się kryształki japońskie.
Brak pielęgnacji kryształów japońskich skutkuje ich zgniciem i w rezultacie można je wyrzucić do kosza.
Kryształy japońskie umieścić w plastikowym durszlaku. Użyj sitka z drobnymi otworami! Sitko do odcedzania makaronu z dużymi dziurkami niestety nie spełni swojej roli – kryształy japońskie po prostu przez nie przelecą!
Następnie należy przepłukać starter kryształów japońskich je pod strumieniem zimnej wody.
Umieść kryształy w plastikowym/szklanym, litrowym słoiku. Pamiętaj, by słoik był czysty i wyparzony przed pierwszym użyciem!
Zalej kryształy niewielką ilością letniej wody. Uważaj, by nie była za gorąca ani tym bardziej wrząca- kryształy japońskie nie lubią się z gorącą wodą!
Dodaj ok. 4 łyżek cukru, rozmieszaj do rozpuszczenia się cukru. Generalnie cukru w przypadku owocnej hodowli kryształów japońskich nie należy żałować!
Dopełnij roztwór zimną wodą do 1 litra (to w sumie da 4 szklanki wody).
Do wody dorzuć ok. 6 rodzynek (lub 2 suszone morele lub figi). Chodzi o to, by kryształy japońskie posiadały stały dostęp do cukru, który stanowi ich pożywkę. Po „zjedzeniu” przez kryształy sypkiego cukru, kryształy japońskie „zajmą się” cukrem dostępnym w owocach.
Słoik przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką. Nie pomijaj tego etapu! W przeciwnym wypadku hodowla kryształów japońskich stanie się stołówką dla muszek owocówek, much i innego robactwa!
Odstaw słoik w bezpieczne, ciepłe miejsce na 24-48 h. Nie stawiaj słoika na parapecie ani w pełnym słońcu!
Po tym czasie odcedź kryształki na plastikowym durszlaku. Nadmiar kryształów japońskich możesz wykorzystać do domowej roboty kosmetyków!
Powtórzyć wszystkie kroki cyklu (zalać wodą, dodać cukier itd.).
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KEFIRU WODNEGO z kryształków alg japońskich
Działa probiotycznie
Działa przeciwzapalne
Przyspiesza perystaltykę jelit
Pomaga przy zakażeniach przewodu pokarmowego oraz leczą zaburzenia przewodu pokarmowego (biegunki, zaparcia, zgaga, wzdęcia) dzięki przywróceniu naturalnej mikroflory jelitowej
Przyspiesza trawienie białek mleka, łagodzą objawy nietolerancji laktozy
Zwiększa wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i innych pierwiastków
Pobudza wydzielanie soków żołądkowych
Działa zbawiennie na problemy trądzikowe
Zapobiega i leczy alergie
Korzystnie wpływają na szkliwo, zapobiegają próchnicy
Stanowi bogactwo witamin – dostarczają witaminy PP, kwasu foliowego, witaminy H i witaminy B6
Wpływa na obniżenie produkcji fibrynogenu – białka, którego nadmiar we krwi przyczynia się do powstawania zakrzepów, powodujących np. zawał serca
Zmniejsza negatywne skutki: zażywania leków, zanieczyszczenia środowiska, stresu oraz palenia tytoniu
Zmniejsza ilość szkodliwych toksyn produkowanych przez drobnoustroje jelitowe
Zapobiega rozwojowi raka jelita grubego
+ można je stosować w kosmetyce:
kefir wodny: jako tonik, do przemywania rąk, twarzy
ID: 912627125
xxx xxx xxx
Dodane 18 maja 2024
Algi japońskie kryształki - kefir wodny 50g
Tylko przedmiot
20 zł
Cena z Przesyłką OLX
Użytkownik
Lokalizacja